Октобар месец правилне исхране 2018. године и Светски дан хране 16. октобар
Циљ ових активнсоти је:
– да ученици схвате суштину здраве исхране и то примене код куће, у школи и сваком другом месту,
– проширивање знања о значају воћа за нашу исхрану кроз доношење и прављење здраве ужине,
– да усвоје знање да је воће пуно витамина и да је неопходно за раст и развој деце,
– да усвоје знања о нутриционистичкој пирамиди,
– ђаке упознати са правилном исхраном и на које намирнице треба да обрате већу пажњу, а које да избегавају.
– развијање свести код ученика о значају здраве исхране у свакодневном животу што подразумева редовно узимање одређене врсте хране (воће, поврће, житарице, риба и сл.) а избегавање претераног конзумирања слаткиша, масне хране, хране са примесама вештачких боја и арома и сл.
-такође је важно да ученици буду упознати са поремећајима који настају услед нездраве исхране и болестима које се преносе храном.
Наша школа је октобар месец прогласила месецом здравља. Током овог месеца организују се низ активности у циљу промоције здраве хране:
- ученици 1. и 2. разреда су од пластелина правили воће и поврће из њихове околине тј. Оне које највише конзумирају;
- ученици 3. и 4.разреда доносили су разно воће и поврће и од тога правили занимљиве фигуре, облике, животиње – најкреативнији радови ученика су били изложени у холу школе и украшавали га.
- Ученицима од 5. до 8. разреда се организују предавања о значају здраве исхране о здравим стиловима живота, које припремају наставници биологије и наставници физичког васпитања,
На часовима одељењског старешине треба развијати жељуза здравим растом и развојем, научити их да спознају важност хигијене, исхране, физичке и умне активности, развијати одговорног односа према себи.
Ученицио смог разреда имају задатак да истраживачким радом дођу до рецепата здраве хране које би заједно са наставницама српског језика и информатике обликовали у електронску збирку рецепата здраве хране под називом “Дан здравих оброка”.
Поводом обележавања Дана здраве хране, урађени су плакати и постављени на паное у холу школе заједничким снагама свих ученика нао вутему; са изрекама, цитатима о здравој храни и фотографијама насталих на часу.
На Светски дан хране 16. октобра сви ученици и запослени донели су oд куће разноврсно воће (јабуке, крушке, мандарине, грожђе, киви…) и то јели за ужину. Неки су исецкали, помешали и направили воћну салату.